Jó Barát: EGÉSZSÉGÜNK érdekében...A nyár réme: a szalmonellafertőzés

Szeretettel köszöntelek a TÁBOROZÓK- ÉLETKÉPEK közösségi oldalán!

http://taborozok.network.hu Csatlakozz te is és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 11486 db
  • Videók - 3106 db
  • Blogbejegyzések - 8234 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,
Miclausné Király Erzsébet
TÁBOROZÓK- ÉLETKÉPEK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a TÁBOROZÓK- ÉLETKÉPEK közösségi oldalán!

http://taborozok.network.hu Csatlakozz te is és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 11486 db
  • Videók - 3106 db
  • Blogbejegyzések - 8234 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,
Miclausné Király Erzsébet
TÁBOROZÓK- ÉLETKÉPEK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a TÁBOROZÓK- ÉLETKÉPEK közösségi oldalán!

http://taborozok.network.hu Csatlakozz te is és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 11486 db
  • Videók - 3106 db
  • Blogbejegyzések - 8234 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,
Miclausné Király Erzsébet
TÁBOROZÓK- ÉLETKÉPEK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a TÁBOROZÓK- ÉLETKÉPEK közösségi oldalán!

http://taborozok.network.hu Csatlakozz te is és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 217 fő
  • Képek - 11486 db
  • Videók - 3106 db
  • Blogbejegyzések - 8234 db
  • Fórumtémák - 20 db
  • Linkek - 49 db

Üdvözlettel,
Miclausné Király Erzsébet
TÁBOROZÓK- ÉLETKÉPEK vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Még a 21. században sem tudunk mit kezdeni a szörnyű gyomorrontást okozó szalmonella baktériummal. Azt viszont tudjuk, hogyan védekezhetünk ellene!

Szerző:Ferenczy Mária

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bár megállítani nem, azt azonban tudjuk, elsősorban milyen élelmiszerekben lelhető fel ez a vírus, amelynek hatása a kánikulában könnyen romló ételekben fokozódik, mivel kedvező számára a nedves és meleg közeg.

A közétkeztetésben értelemszerűen jobban terjed, nyáron főként táborokban, de kortól és nemtől függetlenül bárki könnyen elkaphatja, mivel az emberi környezetben szinte állandóan jelen van.

 

Honnan kapjuk?

 

A szalmonella mindig állati eredetű, ezért is lépünk olyan könnyen érintkezésbe vele. A fertőzés során elszaporodnak az ételben a mikrobák, amelyek elsősorban az állatokból kerülnek a környezetbe, illetve az állati termékekkel (leggyakrabban a baromfifélékkel és mindenfajta tojásból készült étellel) jutnak a konyhák feldolgozóasztalára.

A fertőzést elsősorban élelmiszerek hordozzák, de emberről emberre is terjed a betegség.

Az ételféleségekbe több módon is bejuthatnak a bacilusok, más néven mikrobák. A szalmonella baktérium elsősorban a baromfihúson, a tojás külső, meszes héján és a belsejében érzi jól magát.

 

A nyers tojássárgáját tartalmazó ételek a legveszélyesebbek, ugyanakkor a sütés-főzés sem véd meg teljesen a szalmonellától, mert a baktérium rendelkezik hőálló részecskékkel. Jó, ha tudod, hogy egyes kutatások szerint a hazai baromfiállomány 95 százaléka fertőzött – elsősorban a nagyüzemben tenyésztett állatok között terjed a baktérium.

 

A kevés vizet tartalmazó élelmiszerekben (száraz tészta, tojáspor), amelyeket a közétkeztetésben előszeretettel használnak, szintén hosszú ideig képesek elélni a kórokozók.

Ugyanakkor otthon sem vagy biztonságban: az ételek előkészítése során, az asztalon heverő nyers zöldségre szállhat vagy mászhat fertőzött bogár, rákerülhet a ruhádra is a bacilus, és a szalmonellával fertőzött mosogatószivacs is gyorsan szállítja a fertőzést.

A szalmonella kialakulása azonban nem csak a kórokozók jelenlététől függ, így nem is betegszik meg mindenki.

Nem kell egyből elvetni a szalmonella lehetőségét, ha egy társaságban vagy családban a gyanús étel elfogyasztása után nem mindenki lesz rosszul, hiszen a betegség kialakulása három tényezőtől – a betegséget okozó baktérium mennyiségétől, a baktérium típusától és a szervezet fogékonyságától – függ. Ha a gyomorsavad védekező képessége jó, akkor esélyes, hogy nem fogod megkapni a fertőzést.

 

Tünetek, kezelés

 

Aki átesett már szalmonellafertőzésen, valószínűleg élete egyik legrosszabb élményeként tartja számon. Leginkább nagyon durva gyomorrontáshoz hasonlítható.

Abetegség első napjaiban az ember tényleg úgy érzi, hogy a „halálán van”: iszonyatos hasi fájdalom, hányás, hasmenés, hidegrázás, magas láz (és azzal járó végtagfájdalmak), extrém esetekben akár ájulás is jelentkezhet a szalmonellabaktériummal fertőzött étel elfogyasztása után hat-negyvennyolc órával.

Erős fertőzés esetén az orvos feltehetőleg azonnal a fertőző osztályra fog küldeni, ahol a kiszáradás ellen infúziót adnak, és néhány nap alatt rendbe jössz. Kevésbé súlyos eseteknél is nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel.

 

Javasolják a patikákban kapható, kiszáradás elleni port, de ha nem kapsz, akkor házilag is elkészíthető egy kis elsősegélycsomag: keverj egy liter vízhez 3 teáskanálnyi sót, ugyanennyi cukrot és szódabikarbónát. 5-10 percenként fogyassz belőle néhány kortyot, mivel ha hirtelen és sokat iszol, feltehetőleg azonnal „átszalad” rajtad.

Hasfogót semmiképp se szedj be, hiszen ezzel csak rontanál a helyzeten, mivel a gyomor mihamarabbi célja, hogy megszabaduljon a baktériumtól.

Tehát sajnos nem tehetsz mást, mint hogy túléled ezt a rettenetes néhány napot, ameddig kitisztul a szervezeted. Ha pedig már tudsz enni valamit, diétázz még két hétig, és kerüld a tejes ételeket.

 

Tudtad?

A tévhittel ellentétben a hűtés hatására (5 Celsius fokig) nem pusztulnak el a baktériumok, csupán kevésbé szaporodnak. 

A szalmonella nem marad életképes a savas kémhatású ételféleségekben, tehát a savanyított ételekben.

 

Tartsd tisztán az evőeszközöket és a konyhai edényeket – sokszor a baktériumok nem a nyersanyaggal, hanem az edényekkel, kanalakkal kerülnek az ételbe.

Nem csak a háziállatoktól, de terráriumból és akváriumból is átterjedhet a betegség, ezért fontos a halak és kisállatok lakóhelyét rendszeresen tisztítani.

Kertészkedéskor mindig használj kesztyűt, ami nem csak a tüskéktől, de a bacilusoktól is véd.

Címkék: egészségünk érdekében...

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Miclausné Király Erzsébet 7 órája új blogbejegyzést írt: Fekete István :ADVENT

Miclausné Király Erzsébet 11 órája új képet töltött fel:

A_kis_herceg_2110717_2003_s

Miclausné Király Erzsébet 11 órája új képet töltött fel:

Tatiosz__az_emberek_szemebol_2110716_4269_s

Miclausné Király Erzsébet 12 órája új képet töltött fel:

A_szeretet_a_legnagyobb_ero_2110700_5674_s

Rádiné Zsuzsa 12 órája új képet töltött fel:

Babits_mihaly_adventi_kod_2110699_4181_s

Miclausné Király Erzsébet 12 órája új blogbejegyzést írt: A SZALONCUKOR TÖRTÉNETE

Rádiné Zsuzsa írta 12 órája a(z) SZÉP GONDOLATOK, BÖLCSESSÉGEK fórumtémában:

Eredetileg olyanok vagyunk, mint egy rendkívül értékes, de ...

Rádiné Zsuzsa 18 órája új blogbejegyzést írt: Erdély tájain - SZÉKELYPÁLFALVA

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu